Lähes joka paikassa Suomessa voi nähdä vanhan kirkon, paikallisen taiteilijan veistoksen tai hienon järvimaiseman, mutta on monta sellaista asiaa, jotka voit kokea vain Keurusseudulla! Ota haltuun seuraavat kohteet ja tiedät, mitä ovat #vainkeuruujutut!
Kirjoittaja: Taija Santamäki, artikkelikuva: Lapaset-hanke
LIHAVOIDUT TEKSTIT TOIMIVAT LINKKEINÄ, JOIDEN TAKAA LÖYDÄT LISÄÄ TIETOA ASIASTA.
Keuruun ympäri melomalla
Oletko nähnyt Youtubessa videon, jossa tubettaja Mmiisas meloo kanootilla Hesburgeriin? Se on tehty Keuruulla ja koska Keuruun keskusta on rakennettu isolle saarelle, niin itseasiassa koko Keuruun ympäri pääsee kesällä meloen (tai suppaillen)!
Matkaa tulee kaikenkaikkiaan n. 10km, joten ihan pienestä lenkistä ei ole kyse. Matkan varrella, Ketvelniemessä, on pari tien kohtaa, joissa veden korkeudesta riippuen tien pystyy yleensä alittamaa, mutta joskus saattaa joutua kantamaan kanootinsa tien yli. Jotkut alituskohdat ovat kapeita, joten isommalla veneellä ei tätä kannata edes yrittää, mutta SUP-laudalla tai kanootilla homma kyllä hoituu! Lasten kanssa melontaretkeen kannattaa varata 4-5 tuntia.
Matkalla voi pysähtyä vaikka Kurkisaaren perhepuiston nuotiopaikalle lepäämään ja maisemat järveltä käsin ovat upeat, joten Keuruun ympäri melomista kannattaa kyllä testata!Jos reitin suunnittelee siltojen mukaan, saa matkan varrella melottua jopa 13 sillan ali. Kiertosuunta kannattaa valita tuulen suunnan mukaan. Seuraavassa kuvasarjassa on taukopaikkoja reitin varrella. Ensimmäisessä kuvassa Kurkisaaren nuotiopaikka ja toisessa Kurkisaaren hiekkaranta, kolmannessa kuvassa Ketveleen kannaksen alitus tunnelia pitkin sekä kannaksen eteläpuolen melontalaituri. Keuruun vapaa-ajan sivulta voit lukea lisää Keuruun ympärimelonnasta. Kuvat: Satu Soutolahti.
Risteily “Ellulla”
Keurusselkä -järvi kutsuu kesäisin veneilijöitä, kalastajia ja uimareita. Kauniit rannat, saaret ja koko Keuruu saavat kuitenkin aivan toisenlaisen perspektiivin, kun niitä pääsee ihailemaan järveltä käsin aidon siipirataslaivan kyydistä!
Keurusselälle pääsee seilaamaan vuonna 1986 rakennetulla 31,3 metriä pitkällä siipiratasalus M/S Elias Lönnrotilla, joka onkin Keuruun tunnetuimpia matkailukohteita ja tunnetaan paikallisten keskuudessa lempinimellä “Ellu”. Sen kotisatama löytyy Ahtolasta (Kangasmannilantie 18) ja välillä sen voi nähdä myös ainakin Hotelli Keurusselän laiturissa. Miniristeilyn aikana pääsee Ellun aurinkokannella nauttimaan maisemista ja kannen alla kahvion virvokkeista ja herkuista. Ei juuri parempaa ja leppoisempaa tapaa ole tutustua kauniin kesäiseen Keuruuseen!
Hapamäen höyryveturipuisto
Haapamäen höyryveturipuistoon pääsee Keuruulta vaikkapa teemaan sopivasti junalla matkaten. Puistosta löytyy kivaa tekemistä ja mielenkiintoisia kohteita koko perheelle! Monipuolinen puuha-alue lapsille, Suomen pisin puistojunarata, resiinaretkiä, puistolampaita, Haapamäen rautatiehistoria -näyttely, lauantaitanssit Höyrypaviljongissa ja Pikku-Huru-veturi kuljettaa alueella kesän jokaisena päivänä.
Nimensä mukaan Puistosta löytyy 12 erilaista höyryveturityyppiä, erikoisuuksina mm. Tasavallan Presidentin veturi, Arvo Ylpön veturi, Kuurilan onnettomuusveturi sekä halkaistu Ukko-Pekka. Lisäksi esillä ovat viiden veturityypin viimeiset ja ainoat jäljellä olevat yksilöt.
Höyryveturipuistossa pääsee yöpymään elämyksellisesti hyttimajoituksessa ihkaoikeissa junavaunuissa! Puiston alueelta löytyy myös leirintäalue, jossa voit leiriytyä matkailuautolla tai -vaunulla.
Lue lisää: https://www.veturipuisto.fi/
Erämaakirkko
Keuruun Pihlajavedellä, metsän siimeksessä, sijaitsee vuonna 1780 hieman “vaivihkaa” rakennettu vanha kirkko, joka tunnetaan nimellä erämaakirkko. Kirkon rakentamiseen ei oltu saatu lupaa, vaan ainoastaan saarnahuone oli lupa rakentaa. Kuitenkin paikalle nousi kirkko kyläläisten omasta toimesta ja omilla varoilla. Tästä tuli sanomista ja valitus meni Vaasan läänin maaherralle saakka. Kirkkoa kuitenkin käytettiin vaikka sitä ei oltu virallisesti vihitty. Vasta vuonna 1787 kirkko vihittiin käyttöön ja pihlajavetiset saivat virallisesti oman kirkon. Nykyään kirkolle pääsee pitkin Erämaakirkontietä.
Tarina kertoo, että kirkkoa rakentaessa oli rakennusmies tippunut katolta ja kuollut. Hänet oli haudattu putoamispaikalle, heti pääoven eteen, portin oikealle puolelle. Tuon hautakummun voi vieläkin erottaa käytävän reunalla. Kirkon seinillä on myös nähtävillä jopa hieman aavemaisia seurakuntalaisten hahmoja. Varmaa selitystä näille hahmoille ei ole, mutta niiden uskotaan syntyneen, kun ihmiset ovat nokiset vaatteet päällään nojanneet seiniin jumalanpalvelusten aikaan.
Lisää tarinoita kirkkoon liittyen löytyy lasten kuvakirjasta ”Pihlajaveden erämaakirkon tarinoita”.
Keuruun laku
Yli 40 vuotta sitten Keuruulle perustettiin Torrent Oy, joka valmisti Haapamäellä omassa tehtaassaan erilaisia makeisia ja lakritsia. Moni tunteekin ihanan pehmeän ja makoisan Keuruun lakritsin, jota valmistettiin yrittäjä Heikki Hurmeen omalla reseptillä.
Torrentin tehdasta ei enää tänäpäivänä ole, mutta Keuruun lakun tarina jatkuu silti, sillä täsmälleen samaa lakritsia valmistetaan edelleen alkuperäisellä reseptillä! Keuruun makeisen tuottamaa Keuruun lakua ja muita makeisia on myynnissä keuruulaisissa kaupoissa, joten muistahan Keuruulla vieraillessasi napata mukaasi pussillinen kunnon lakua!
Kinkamon pirtin palkittu savusauna
Ihan joka kylästä ei löydykään palkittua savusaunaa, mutta meillä Keuruulla, ihan Poskijärven rannalla sijaitsee Kinkamon pirtin savusauna, joka on lähes ylivertainen! Kansainvälinen savusaunaklubi ry ja Löylynlyöjät ry arvioivat vuosittain useita savusaunoja ja laittavat ne paremmuusjärjestykseen. Vuonna 2019 raati kävi testaamassa Kinkamon pirtin savusaunan ja palkitsi sen yrityssarjan toisella sijalla! Eivätkä he väärässä olleet! Kinkamon savusaunan löylyissä unohtuu maalliset murheet ja saunomisen jälkeen olo on kuin vastasyntyneellä. Kinkamon pirtiltä voi sekä vuokrata saunaa yksityiseen käyttöön että kysellä koska on seuraava yleisölle avoin savusaunavuoro. Löylyt Kinkamon pirtin aidossa savusaunassa ovat ikimuistoiset. Kuva: Photo Kaisu-Leena, Visit Keuruun kuva-arkisto
Lisätietoja löytyy täältä: http://www.kinkamonpirtti.fi/fi/2-uncategorised/38-savusauna.html
Juna metsän siimeksessä
Tätä ei meinaa uskoa todeksi, vaikka se ihan siinä silmien edessä onkin. Keuruulaisen metsän reunassa tönöttää vanha junan vaunu, eikä edes mikä tahansa vaunu, vaan aito lättähattu! Keuruu on kyllä tunnettu vetureistaan, mutta täällä ei ole kiskoja mailla eikä halmeilla, vaan juna näyttää siltä että se on pudonnut keskelle metsää taivaalta.
Tarina kertoo, että vaunu on ostettu aikanaan VR:ltä 80-luvulla ja omistaja on käyttänyt sitä varastona ja jonkinlaisena työpajana. Erään huhun mukaan vaunusta oli alunperin tarkoitus tehdä kesämökin kaltainen asumus, mutta projekti jäi alkutekijöihinsä omistajan katoamisen vuoksi… Mene ja tiedä, mutta mielenkiintoinen paikka on silti kyseessä
Karttalinkki vaunun luokse löytyy täältä: https://goo.gl/maps/UHJxCaszyU46nyVX9
(Lättähattu keskellä metsää? Mitä ihmettä?)
Kalastusta keskellä kylää
Keuruun naapurikunnassa, Multialla, on aivan kirkkoa vastapäätä lampi, josta nousee komeita kirjolohia! Härkölammessa tavataan luontaisina lajeina ahvenia, haukia, särkiä sekä lahnoja, mutta lisäksi sinne istutetaan syöntikokoisia kirjolohia, joita saa käydä kalastamassa itse. Yhdellä 20 euron vuorokausiluvalla saa nostaa kaksi lohikalaa ja alle 10-vuotiaat kalastavat vanhemman kanssa samalla luvalla ja kiintiöllä. Kalastuslupia myy lammen äärellä asuva pariskunta ja lisäksi heiltä voi kysellä lainaksi kalastusvälineitä mikäli oma repertuaari ei ole matkassa mukana. Pihapiirissä on myös nuotiopaikka, jossa voi paistella vaikka makkarat kalastuksen ohessa ja kesäaikaan voi tutustua myös ympäristötaidenäyttelyyn.
Lisää tietoa: https://www.facebook.com/harkolammenlohi/
(Kalastus on mukavaa puuhaa ja vielä mukavampaa se on, kun tietää että saalistakin on tulossa! Kuvituskuva.)
Keuruulla lasten kanssa -blogisarja:
Kesäistä liikuntaa lasten kanssa Keuruulla LINKKI
Retkeilyä lasten kanssa Keurusseudulla LINKKI
Keuruulaista kulttuuria ja historiaa lasten kanssa LINKKI
#vainkeuruujutut eli mitä kaikkea voit kokea vain Keurusseudulla LINKKI
Sadepäivän tekemistä lapsille Keuruulla LINKKI
Talviliikuntaa Keuruulla lasten kanssa LINKKI
Tämän artikkelin on tuottanut Leader-ryhmä Vesurin rahoittama Lapaset (Lapset seutukunnan tulevaisuus) -hanke.