Unelmien äärellä

Kirjoittaja: Jukka Kentala

”20 vuoden kuluttua Pori – Jyväskylä radan varrella on seutukaupunkien ja -kuntien ketju, joissa on kaupunkitaajamat ja niiden puutarhakaupunkimaiset osat. Jyväskylän ”länsimetron” avulla kulkeminen lapsiperheiden paratiisista ja lähikunnista maakunnan pääkaupunkiin on yksinkertaista, helppoa ja nopeata. Haapamäki on maankuulu kulttuuriperintökohde ja sellainen puutarhakaupunkimainen kaupungin osa, josta Keuruu on ylpeä ja siitä se myös tunnetaan. Puutarhakaupunkimaisissa kaupunginosissa ihmiset ja palvelut kohtaavat, historia ja nykypäivä ovat sopusoinnussa, alueen teollisuus toimivaa ja tukee kokonaisuutta. Keuruun ja Multian asukasmäärät ovat kasvaneet tuhansilla ihmisillä – tietotyöläiset ovat löytäneet lapsiperheiden paratiisin. Keuruu on profiloitunut metalliteollisuuden mahtialueeksi – Multia tunnetaan puusta. Keuruulla ja Multialla matkailupalvelut ovat kehittyneet ja tarjoavat ihmisille mahdollisuuden passiivilomiin ja digipaussiin – luontoarvot ovat niin suuret, että niistä tullaan nauttimaan matkojenkin päästä.”

 

70 -luvun alussa matka autolla Keuruulta Jyväskylään kesti tunti vartti – puolitoista tuntia kelistä riippuen. Tänä päivänä matka kestää kolme varttia – 50 minuuttia. Pysähtyykö liikenneväylien ja liikenteen kehittyminen? Ei varmasti. Yhteiskuntamme on kaupungistunut viimeiset 7 – 8000 vuotta. Pysähtyykö tämä kehityskulku? Ei ehkä, mutta tiedättekö, että ensimmäistä kertaa ihmiskunnan historiassa tekninen kehittyminen mahdollistaisi sen.

Tietotyö – työn tekemisen laajentuneet muodot, liikkumisen nopeus ja mahdollisuudet – ne ovat keinoja, joilla voit ”taistella” keskittämistä vastaan. Me emme tarvitse sitä sillä tavalla kuin ennen. Historian valossa kaupungistuminen tarjosi turvaa, elinvoimaa, kaupankäynti mahdollisuuksia ja mitä lie. Nyt uskokaa tai älkää, meillä on mahdollisuus rajoittaa tätä. Tekniikka on olemassa – kysymys vain kuuluu, uskallammeko unelmoida ja tehdä töitä unelman eteen.

Tekniikka lyhentää paikkakuntien etäisyyksiä. Yhä useampi voi valita paikkakunnan, missä asustaa – paikkakunnan, jossa on hyvä kasvaa ja elää. Tällaisten ihmisten valinta on selvä – Multialla ja Keuruulla asustaa sellaisia perheitä, joille turvallinen ja onnellinen arki on tärkeätä ja jotka haluavat vision ”lapsiperheiden paratiisi” olevan totta kohdallaan. Monissa ikävissä asioissa on mukana myös kultareunus. Koronavirusepidemia on saanut aikaan sen, että tämäkin seutu on entistäkin arvokkaampi. Täällä on tarjolla myös mahdollisuutta terveysturvallisuuteen ihan eri tavalla kuin ruuhkaisissa kaupungeissa.

”Ajallinen etäisyys Keuruulta Jyväskylään on enää 30 minuuttia. Autonominen kiskobussi kulkee tunnin välein suurella nopeudella. Ketvelniemestä aamulla Keski-Suomen uuden huippusairaalan kirurgi on leikkauspöytänsä äärellä tunnissa. Raskaan päivänsä päätteeksi hänen mielensä lepää lapsiperheiden paratiisissa ja hän kenties juttelee kotinsa edustalla naapurinsa, Helsingin yliopistollisen keskussairaalan syöpätutkijan, kanssa niitä näitä. Ehkä kysyy ystävältään, miten tutkimus tänään eteni. Kukaan ei ole kärsinyt – päinvastoin. Elinvoima on kasvanut seutukaupungeissa ja – kunnissa ja homma toimii. Mutta yksi voittaja on ylitse muiden ja se on ihminen!”

 

Walt Disney -menetelmän mukaan meissä jokaisessa asustaa sisällä visionääri, kriitikko ja tekijä. Kun nämä kolme asiaa yhdistyvät sopusoinnussa on kaikki mahdollista. Tässä yhteydessä kriitikko on sellainen, joka tarkastelee asiaa kriittisesti etsien asioita, jotka voisivat estää visioon pääsemisen. Näiden löytyneiden esteiden voittamiseksi hän etsii mahdollisuuksia. Tekijät käärivät hihat ja ryhtyvät hommiin.

Oletko kriitikko, joka vain tyrmää visiot! Miten helppoa onkaan löytää rationaalisia syitä hankkeiden kaatamiseksi, miten helppoa ja lyhytnäköistä. Silloin katsotaan vain 1, 2, 3 vuotta eteenpäin. Silloin, kun uusien asioiden visiointi ja suunnittelu tuntuu mahdottomalta ja suorastaan tyhmältä, on hyvä katsoa riittävän kauas taaksepäin. Joskus on tehty päätös esimerkiksi Saimaan kanavan rakentamisesta. Sitä ei ole luonto tehnyt. Se on syntynyt ihmisten päätöksellä. Meidän on oltava rohkeita ja luotava uutta.

USKALLA UNELMOIDA JA TOTEUTTAA UNELMASI!

”Emme ole perineet maatamme esi-isiltämme – olemme lainanneet sen lapsiltamme”

Jaa juttu kavereille!