“Ai jotain iänikuisia taloja ja vanhoja äijiä? Ei mua kiinnosta mikään historia!” Kuulostaako tutulta? Historialliset kohteet ja museot eivät välttämättä ole ne ihan ensimmäiset paikat, joihin lapset haluaisivat mennä, jos saavat valinnan tehdä. Uskallan kuitenkin väittää, että Keuruulla on monta sellaista historiallista kohdetta ja mielenkiintoista paikkaa, joissa kannattaa niin lasten kuin aikuistenkin piipahtaa!
Kirjoittaja: Taija Santamäki, artikkelikuva: Taija Santamäki
Keuruun vanha kirkko
Harvassa on ne paikat, jossa tien kummallakin puolella on oma kirkkonsa! Keuruun keskustassa, aivan valtatie 23:n varrella kohoaa punatiilestä rakennettu, niin sanottu “uusi kirkko”, joka sekin tosin on jo reilusti yli 100-vuotias. Tien toisella puolella taas on jylhä, paanukattoinen Keuruun vanha kirkko, joka on rakennettu vuonna 1758 ja onkin itseasiassa Keski-Suomen vanhin puukirkko! Jo yli 260 vuoden ajan se on seurannut keuruulaisten elämää aivan keskustan ytimessä ja nähnyt monenlaisia aikakausia ja tapahtumia. Vanhan Kirkon torni nousee korkeuksiin ja näkyy kauas valtatie 23:n varrelle. Kuva: Taija Santamäki
Vanhaan kirkkoon pääsee sisälle tutustumaan kesäaikaan ja tällöin kirkon oppaat kertovat mielellään tarinoita entisajan elämästä ja siitä, miten tärkeää oli aikanaan oikeanlainen istumajärjestys kirkossa, kuka sai istua etummaisissa riveissä ja miksi herra Saxbergin penkkiriville asennettiin portti. Kirkkopihaa kiertää jyhkeä, vanha kiviaita ja kolmesta alkuperäisestä porttihuoneesta on vielä jäljellä kaksi. Kannattaa oppaalta kysäistä, että missä se kolmas porttihuone oli ja ketkä sen kautta oikein kulkivat kirkonmenoihin!
Keuruun vanhan kirkko on innoittanut myös taiteilijoita ja esim. Akseli Gallen Kallela on maalannut siellä taulunsa “Tyttö Keuruun vanhassa kirkossa”. Lisäksi kirkon holvien maalaukset ovat aika kuuluisat ja kattomaalauksista voi bongata mm. enkeleitä. Oikein tarkkasilmäiset löytävät sieltä pikkuisen pirunkin…
Lisätiedot ja aukioloajat: https://www.keuruunmuseo.fi/index.php/kohteet/keuruun-vanha-kirkko
Rautatieasema ja “Keräilyn kätköistä” kokoelmanäyttely
Rautatie on ollut keuruulaisille tärkeä väylä ja rautatieasemalla onkin sekä hyvästelty lähteviä kyynelsilmin että iloittu rakkaiden jälleennäkemisestä! Keuruun asemarakennus on valittu useamman kerran Suomen kauneimmaksi, eikä suotta: vuonna 1897 valmistunut asema on arkkitehti Bruno Granholmin käsialaa ja todellinen kansallisromanttisuuden tyyliesimerkki! Ihan vaikka ohikulkiessa kannattaa pysähtyä ihailemaan rakennukseen käsityönä tehtyjä koristeita, kaiverruksia sekä upeaa valurautaista kelloa. Keuruun juna-asema on valittu useamman kerran Suomen kauneimmaksi. Kuva: Photo Kaisu-Leena, Visit Keuruun kuva-arkisto
Asemarakennuksen omistaa nykyisin Kosken pariskunta, jotka ovat innokkaita keräilijöitä ja esittelevät mielellään kokoelmiaan niin paikallisille kuin matkailijoillekin. Esillä on Suomen mittavin kokoelma vanhoja emaleita, joten erityisesti Finelin, Arabian sekä Sarpanevan ystävät löytävät hyllykaupalla aarteita aseman näyttelystä! Lapsia kiinnostaa erityisesti näyttelyyn kootut vanhat lelut ja tietenkin myös juniin, junailuun ja rautateihin liittyvä esineistö. Myös vanhat elintarvikepakkaukset herättävät muistoja vuosien takaa ja tarinoita menneistä ajoista riittää varmasti pitkäksi aikaa!
Asema näyttelyineen on yleensä avoinna heinäkuussa päivittäin ja muina aikoina voi vierailusta sopia etukäteen puhelimitse.
Yhteystiedot ja lisäinfo: https://www.visitkeuruu.fi/fi/palvelu/keuruun-rautatieasema/
Keuruun museo
Keuruun museo sijaitsee Vanhan Keuruun alueella, kivinavetta Kamanassa. Pappilan vanha kivinavetta on rakennettu alunperin vuonna 1903 ja se palveli vuosikymmeniä navettana ja kun viimeiset eläimet oli navetasta lähteneet, se toimi pitkään mm. linja-autotallina ja korjaamona. Navetta oli aikansa tyhjillään, kunnes se päätettiin remontoida uuteen uskoon. Vuonna 2000 avattiin täysin uudistunut matkailukeskus Kamana, joka kätkee sisälleen myös museon näyttelytilan, jossa on esillä vaihtuvia taide- ja kulttuurihistoriallisia näyttelyitä läpi vuoden. Pienempiä näyttelyitä on esillä navetan yläkerrassa, vinttigalleriassa. Suurin osa Keuruun museon näyttelyistä on pääsymaksuttomia ja maksullisiin näyttelyihin pääsee myös museokortilla!
Tiesitkö muuten, että Kamana -nimen kivinavetalle on keksinyt Keuruun seurakunnan entinen kirkkoherra Ossi Poikonen? Se sopii rakennukselle loistavasti, koska navetan ovien päälliset (eli kamanat) ovat poikkeuksellisen upeat ladottuine kivineen ja lisäksi nimi on akronyymi sanoista KAngasMAnnilan NAvetta.
Näyttelytiedot ja aukioloajat: https://www.keuruunmuseo.fi/
Punnosen talo
Kuka ihmeen Punnonen ja miksi ihmeessä hänen talossaan pitäisi käydä? Talo itsessään sijaitsee aivan vanhan kirkon vieressä ja se on rakennettu alunperin jo 1900-luvun alussa. Talossa on asunut muutamiakin perheitä, mutta nimi vakiintui käyttöön maanmittausinsinööri Emerik Punnosen muutettua taloon perheineen 40-luvulla. Talossa palveli perheitä yksi ja sama uskollinen taloudenhoitaja, Anni Määttä, ja hän asui talossa aina 20-luvulta lähtien. Kaikkien vuosien jälkeen Anni sai Punnosen talon perinnöksi vuonna 1960 ja hän asui siinä vanhuuspäiviinsä saakka!
Anni oli pitänyt talosta ja sen irtaimistosta erittäin hyvää huolta ja niinpä Keuruun kaupunki osti talon museokäyttöä varten. Punnosen talossa pääseekin nykypäivänä tutustumaan 1920 -ja -30 -lukujen virkamieskotiin ja -elämäntapaan. Punnosen talo on avoinna pääsääntöisesti kesäaikaan ja kesäisin myös taide valtaa Punnosen, kun Keuruun taiteilijaseuran kesänäyttely avataan. Esillä laaja kattaus paikallisten taiteilijoiden teoksia ja samalla kertaa voi siis tyydyttää sekä historian- että taiteennälkää! Taloon ja sen asukkaisiin liittyy monta mielenkiintoista tarinaa ja erään mukaan Anni nukkui ihan loppuun saakka keittiössä, kapealla puulaverilla, vaikka omisti koko talon ja olisi voinut nukkua myös kammarissa!
Lisätiedot ja aukioloajat: https://www.keuruuntaiteilijaseura.fi/punnonen/
Keuruun kotiseutumuseo
Keuruun kotiseutumuseo sijaitsee aivan uuden kirkon kupeessa ja paikalliset kutsuvat sitä museonmäeksi. Alueella on kymmenkunta vanhaa rakennusta, jotka on tuotu paikalle eri puolilta Keuruuta ja museota pitää yllä Keurusselän seura. Kotiseutumuseo esittelee 1800-luvun talonpoikasmiljöötä ja esillä on paljon myös kotiin ja työntekemiseen liittyvää esineistöä.
Kotiseutumuseon päärakennus on yli 200 vuotta vanha Kukkamontalo ja lisäksi pihapiiristä löytyy monenlaisia aittoja, kärryliiteri, savusauna ja tuulimylly! Tutkittavaa on siis vaikka kuinka paljon ja pelkkä käyskentelykin alueella aukioloaikojen ulkopuolella on mukavaa ajanvietettä. Lapsiperheiden kannattaa napata museokäynnille mukaan myös mummi tai ukki, koska heillä varmasti on mielenkiintoisia tarinoita siitä, miten ennen vanhaan elettiin! Keuruun kotiseutumuseolla pääsee ihailemaan mm. vanhaa myllyä. Kuva: Satu Kajosmäki, Visit Keuruun kuva-arkisto
Kotiseutumuseo on avoinna pääasiassa kesäaikaan, mutta myös syksyllä ja talvella on alueella tapahtumia ja perinnepäiviä, jolloin ovet ovat auki. Museon päätalossa toimii kesäaikaan pieni kahvila, jossa voi nauttia kupposen kuumaa ja pientä makeaa.
Lisätiedot ja aukioloajat: https://sites.google.com/view/keurusselanseura/kotiseutumuseo
Vanha Keuruu ja Kapteenin pennoset
Kaikki ylempänä mainitut historialliset kohteet ovat osa Vanhan Keuruun aluetta, joka levittäytyy junaradan kummallekin puolelle. Voit tutustua alueella yli 200 vuotta vanhaan pappilaan, sen piharakennuksiin tai hypätä satamasta siipirataslaivan kyytiin. Kaikenkaikkiaan alueella on yli 15 mielenkiintoista käyntikohdetta, joten nähtävää riittää kyllä! Voit tutustua kaikkiin kohteisiin osoitteessa: https://www.vanhakeuruu.fi/
Lapsiperheiden iloksi alueelle on auennut kesällä 2021 ilmainen ulkoilmaseikkailu nimeltään “Kapteenin pennoset”! Peli on pelattavissa toukokuusta lokakuuhun ja se sopii koko perheelle. Mukaan tarvitset vain kännykän, kynän ja pelikartan, jonka voit tulostaa itse tai noutaa tietyistä pisteistä alueella. Ulkopakopeli on kaksiosainen ja osat voidaan pelata erillisinä toisistaan ja täysin omaan tahtiin. Peli johdattaa useisiin kohteisiin Vanhan Keuruun alueella ja se on täysin maksuton. “Kapteenin pennoset” kaupunkiseikkailupelin tarjoaa Pappilan Pakopelit!
Lue ohjeet peliin ja tulosta oma pelikarttasi täältä: https://www.vanhakeuruu.fi/ulkopakopeli/
Keuruulla lasten kanssa -blogisarja:
Kesäistä liikuntaa lasten kanssa Keuruulla LINKKI
Retkeilyä lasten kanssa Keurusseudulla LINKKI
Keuruulaista kulttuuria ja historiaa lasten kanssa LINKKI
#vainkeuruujutut eli mitä kaikkea voit kokea vain Keurusseudulla LINKKI
Sadepäivän tekemistä lapsille Keuruulla LINKKI
Talviliikuntaa Keuruulla lasten kanssa LINKKI
Tämän artikkelin on tuottanut Leader-ryhmä Vesurin rahoittama Lapaset (Lapset seutukunnan tulevaisuus) -hanke.