Retkeily on mukavaa ja jo aika pientenkin lasten kanssa voi lähteä lyhyille retkille lähiluontoon. Keuruulta ja lähipaikkakunnilta löytyy tosi monta kivaa kohdetta joista voit valita sopivan mittaisen reitin niin taaperoille kuin teineillekin. Seikkailut luonnonhelmassa ovat ikimuistoisia ja nuotiolla paistettu makkara ja eväsleivät kruunaavat mukavan ulkoilupäivän!
Kirjoittaja: Taija Santamäki, artikkelikuva: Lapaset-hanke
LIHAVOIDUT TEKSTIT TOIMIVAT LINKKEINÄ, JOIDEN TAKAA LÖYDÄT LISÄÄ TIETOA ASIASTA.
Kurkisaari
Keuruun ehkä helpoin retkikohde lasten kanssa on Kurkisaaren perhepuisto. Kurkisaari on vehreä keidas, joka sijaitsee aivan Keuruun keskustan tuntumassa. Parkkipaikat ovat mantereen puolella Wegeliuksentiellä ja saareen on lyhyt kävelymatka sillan yli. Kurkisaari on esteetön kohde, joten sinne on näppärä tulla kesällä myös lastenvaunujen kanssa. Tekemistä riittää kaikkina vuodenaikoina ja siksi Kurkisaari onkin monen perheen vakiokohde: kesällä hiekkaranta houkuttelee uimaan ja talvella rannassa saattaa päästä aidon napakelkan kyytiin!
Saarta kiertää muutaman sadan metrin mittainen, mutta tunnelmallinen kävelyreitti pitkospuineen ja se on mukava paikka aloitella retkeilyä pikkuisten kanssa. Nuotiopaikkoja on kaksi ja erityisesti rannassa olevalle nuotiopaikalle on kiva tehdä tulet eväshetkeä varten. Nuotiopaikan vieressä on mukava katettu alue, jonka alla voi syödä evästä huonollakin säällä pöydän äärellä. Nuotiopaikoilla ei ole puita valmiina, joten ne kannattaa muistaa napata kotoa mukaan.
Kurkisaari on avoin kaikille läpi vuoden ja erityisesti lapsiperheitä siellä näkyykin paljon. Talviaikaan paikalliset käyvät Kurkisaaressa laskemassa mäkeä kumpareilta ja kesällä lapset tykkäävät leikkiä suuressa kiipeilytelineessä.
Lisätiedot ja osoitetiedot: https://www.visitkeuruu.fi/fi/palvelu/kurkisaaren-perhepuisto/
Häntämäen nuotiopaikka ja Murron kivi
Aivan keskustan tuntumassa, Kivelän vuoren päällä Häntämäessä, sijaitsee nuotiopaikka kauaskantoisilla maisemilla. Nuotioherkkuja syödessä pääsee nauttimaan kauniista näköalasta ja nuotion ympärillä on hyvin tilaa leikkiä, rakentaa majoja ja tutkia metsää, sekä metsäaukiota. Auton voi parkkeerata Kivelän kuntoradan P-alueelle, josta kävellään helppokulkuista, ylämäki voittoista metsätietä pitkin n. 700 m. Nuotiopaikalta löytyy myös polttopuut valmiina.
Nuotiopaikalta noin kilometrin päässä sijaitsee Keurusseudun suurin kivi; Murronkivi. Se on 7 m korkea, 8 m leveä ja 15 m pitkä siirtolohkare, joka on jääkaudella järkäleestä irronnut siirtolohkare. Mielenkiintoinen ja hauska kohde ihmetellä, sekä suosittu paikka boulderointi -harrastajien keskuudessa.
Tarkemmat ohjeet kivelle löydät täältä: https://www.visitkeuruu.fi/fi/palvelu/luontokohde-murronkivi/
Peurunniemen laavu
Keuruun entisen varuskunnan alueella, Peurunniemen kärjessä, sijaitsee kaupungin ylläpitämä laavu. Puut on laavulla valmiina ja nuotiopaikan äärelle mahtuu isompikin porukka. Paikka on rauhallinen ja lähimaastossa riittää ihmeteltävää myös lasten kanssa. Puucee pitää huolen siitä, ettei vessahätä pääse pilaamaan retkeä. Laavulta aukeaa upeat näköalat etelään Keurusselkä-järvelle ja sinne on mukava tehdä myös iltaretkiä. Itse pidän paikasta myös siksi, että sinne pääsee niin monella eri tavalla eri vuodenaikoina!
Kesällä aivan perille saakka pääsee hyvin tietä pitkin, mutta talvella tietä aurataan vain satunnaisesti. Tällöin auto kannattaa jättää parkkiin niin sanottuun varuskunnan kalustorantaan eli aivan Juhanantien loppuun / Peurunlahdentien alkuun ja jatkaa matkaa kävellen. Matkaa kalustorannasta laavulle on noin reilun kilometrin verran.
Peurunniemeen pääsee myös toisesta suunnasta eli Keurusselän liikuntapuiston puolelta. Tällöin lähtö on liikuntapuiston parkkipaikalta ja karttaan merkityltä Peurunniemen lenkkiltä on pieni poikkeama laavulle. Kesällä tämän kuuden kilometrin reitin pääsee kulkemaan kävellen ja talvella reitille ajetaan hiihtolatu. Tarkempi kartta reitistä löytyy täältä: https://keuruunvapaa-aika.fi/palvelu/keurusselan-liikuntapuisto/
Talviaikaan Peurunniemen laavulle pääsee myös jäätä pitkin. Vakiolatu lähtee Vanhan Keuruun kupeesta, Ahtolan satamasta ja matkaa perille on n. 13 km. Useina vuosina lähes perille saakka on ollut myös aurattu kävelyyn sopiva väylä, jonka lähtöpiste on myös Ahtolan satamassa. Vastaavasti hotelli Keurusselän rannasta on matkaa jäätä pitkin reilun kilometrin verran ja laavulle onkin näppärä poiketa vaikka pilkkireissulla. Kesällä tietenkin laavu on luonnollisesti saavutettavissa vesiteitse ja sinne onkin helppo rantautua veneellä tai kanootilla, sillä laavun kohdalla on hiekkaranta!
Laavun sijainti kartalla: https://goo.gl/maps/hSVGD9Q5iQLg2Wi49
Himmaan Huippu
Haapamäellä, Riihon kylässä kohoaa Himmaanmäki, jonka laelle kyläyhdistyksen väki rakensi kymmenisen vuotta sitten upean näkötornin. Himmaan huipuksi nimetty puinen näkötorni on 22 metriä korkea ja se on kaikkien vapaassa käytössä. Maisemat puiden latvojen yläpuolella ovat kerrassaan huikeat ja selkeällä kelillä näkyvyys on parhaimmillaan jopa 30-40 km!
Näkötornin luota lähtee helppokulkuinen, vajaan kilometrin mittainen luontopolku, joka sopii hyvin kuljettavaksi pienten lasten kanssa. Luontopolun varrella on seitsemän erilaista taulua ja tehtäväpistettä, joissa tutustutaan metsän eläimiin ja kasveihin. Näkötorni on loistava retkipaikka, koska siellä on käytettävissä wc:t ja lisäksi pihassa on nuotiopaikka jossa voi syödä eväitä. Näkötornin vieressä on kyläyhdistyksen ylläpitämä kioskikahvio, josta voi ostaa kahvia ja pientä purtavaa. Tiesitkö muuten, että yksi musiikkivideo Suomen Partiolaisten ensimmäistä Koko Suomen yhteistä iltanuotiota varten kuvattiin Himmaanmäellä korona-aikaan kesällä 2020. Tapahtuman nimi oli Himmee. Kuva: Lapaset-hanke
Näkötornilla on tietenkin enemmän elämää kesäaikaan, mutta Riihossa on loistavat hiihtoladut, jotka kulkevat aivan Himmaan huipun kupeessa, joten kioski palvelee usein talviviikonloppuisin latukahvilana. Paikka on talvisin myös lapsiperheiden suosiossa, sillä mäellä on hyvä ja turvallinen pulkkamäki! Valitettavasti näkötornin portaissa ei ole talvikunnossapitoa, mutta joskus portaat ovat pysyneet runsaslumisinakin talvina hyvin auki.
Lisätietoja löydät täältä: https://www.riihonkyla.fi/himmaanmaen-nakotorni/
Karhunahas
Petäjäveden ja Multian rajamaastossa sijaitsee pieni rotkojärvi ja sen läheisyydessä lyhyet luontopolut upeiden maisemien ja metsittyneen metsän ympäröimänä. Kiehtova paikka tarinoineen saa myös lapset innostumaan ja polun varrelta löytyy paljon ihmeteltävää.
Karhunahtaantielle on Keuruun keskustasta matkaa n. 40 km ja matkaa Karhunahtaantieltä rotkojärvelle ja hirsilaavulle on hyvä kulkuista polkua myöten noin 600 metriä. Polku on suhteellisen tasaista ja pitkospuut hyvässä kunnossa. Laavu sijaitsee kallioseinämän laella josta voi ihailla maisemia ja katsella alas rotkon suvantoon retkieväitä nauttiessa. Puita laavulla ei ole, mutta parkkipaikalta mennessään niitä voi ottaa sylillisen kantoon.
Itse Karhunahtaan ympäri kiertää lyhyt (700 m) Karhunpolku, joka vie kulkijansa kauniille purolle ja pienelle “vesiputoukselle”. Karhunpolku on merkitty punaisilla maalitäplillä. Maasto on suhteellisen helppokulkuista, mutta paikoittain polku kapenee ja kantoja riittää, mikä tietysti märällä kelillä tuo haastetta. Kuitenkin varovasti liikkuen ja pienempiä lapsia auttaen polut ovat mukava kulkuisia.
Tampinkierros
Petäjävedellä, n. 23 km päässä Keuruun keskustasta, Metsä-Piesalantieltä lähtee noin kolmen kilometrin pituinen luontopolku laavuineen. Polku sijaitsee Teerijärven luonnonsuojelualueella ja nuotiopaikka on aivan Teerijärven rannassa.
Maasto on erittäin helppokulkuista ja suhteellisen tasaista polkua. Suoalueella pääsee etenemään pitkin hyväkuntoisia pitkospuita. Reitin varrella on mukavia infotauluja, joissa kerrotaan alueen luonnosta ja eläimistä. Näitä on mukava lueskella ja miettiä lasten kanssa matkaa taittaessa.
Noin puolessä välissä reittiä sijaitsee suurehko ja siisti laavu, jossa pääsee nauttimaan retkieväitä kauniissa maisemissa. Laavulta löytyy myös polttopuut valmiina ja kuivakäymälä, jos hätä yllättää.
Tarkemmat ajo-ohjeet löydät osoitteesta: https://www.petajavesi.fi/vapaa-aika-ja-kulttuuri/vapaa-ajan-palvelut2017/luontokohteet-ja-retkeily/6-vapaa-aika/vapaa-aika/104-tampinkierros
Keuruulla lasten kanssa -blogisarja:
Kesäistä liikuntaa lasten kanssa Keuruulla LINKKI
Retkeilyä lasten kanssa Keurusseudulla LINKKI
Keuruulaista kulttuuria ja historiaa lasten kanssa LINKKI
#vainkeuruujutut eli mitä kaikkea voit kokea vain Keurusseudulla LINKKI
Sadepäivän tekemistä lapsille Keuruulla LINKKI
Talviliikuntaa Keuruulla lasten kanssa LINKKI
Tämän artikkelin on tuottanut Leader-ryhmä Vesurin rahoittama Lapaset (Lapset seutukunnan tulevaisuus) -hanke.